Izoleucyna

Izoleucyna – w ochronie mięśni

Aminokwasy egzogenne charakteryzują się tym, że choć są niezbędne dla funkcjonowania organizmu, nie są w nim wytwarzane – musimy dostarczyć ich z pożywieniem. Co daje nam izoleucyna?

Wraz z leucyną i waliną tworzy grupę aminokwasów rozgałęzionych wchodzących w skład włókien mięśniowych. Stanowią one prawie jedną trzecią mięśni, ich właściwy poziom jest więc niezbędny dla ich wzrostu i regeneracji.

Co daje izoleucyna?

Ten aminokwas ma duże znaczenie w procesach energetycznych organizmu, co sprawia że może stanowić zapasowe źródło energii podczas długotrwałej i intensywnej aktywności fizycznej. Kiedy energia z cukru a także glikogenu się wyczerpuje, izoleucyna w wątrobie zamieniana jest w glukozę. To działanie sprawia, że zainteresowanie suplementacją tego aminokwasu jest duże wśród osób uprawiających sport, nie tylko wyczynowo.

Antykaboliczne własności izoleucyny chronią mięśnie przed rozpadem, ale także wspierają regenerację tkanek i wspomagają syntezę białka mięśniowego. Jest to istotne dla osób starających się zwiększyć masę mięśniową, ale także po kontuzjach czy chorobach. Izoleucyna wpływa także na gojenie się ran, uczestniczy w procesie tworzenia hormonu wzrostu, jak również bierze udział w krzepnięciu krwi.

Jej poziom wpływa też na regenerację skóry, paznokci i innych tkanek. Niemniej istotnym działaniem tego aminokwasu jest regulacja poziomu cukru we krwi oraz uczestniczenie w procesie syntezy hemoglobiny.

Jak stosować izoleucynę?

Właściwości izoleucyny sprawiają, że przydaje się szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia – uprawiającym sport, budującym sylwetkę, trenującym z obciążeniami. Takie osoby najczęściej zapadają na niedobór izoleucyny. Suplementy diety, które są dostępne na rynku najczęściej zawierają cały kompleks aminokwasów BCAA czyli rozgałęzionych. Preparaty te skomponowane są z myślą o stosowaniu okołotreningowym, natomiast precyzyjne metody i dawki stosowania należy konsultować z ekspertami, lub korzystać z informacji producentów konkretnych suplementów.

Należy jednak pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze: izoleucyna dostarczana jest z pożywieniem, a jej źródłami w naszej diecie są wszelkie produkty białkowe, zatem mięso, ryby, nabiał, a także ziarna sezamu, soczewica czy migdały. Dobierając dawkę suplementacji trzeba pamiętać o tym, że zbilansowana dieta powinna zapewniać nam wystarczający zapas izoleucyny. Druga, równie istotna kwestia również wiąże się z precyzyjnym dopasowaniem odpowiedniej suplementacji. Nadmiar tego aminokwasu może bowiem być równie uciążliwy i szkodliwy dla zdrowia, co jego niedobór.

Zbyt mała zawartość izoleucyny w organizmie będzie objawiać się zwiększonym zmęczeniem powysiłkowym, osłabieniem mięśni, ale także pogorszeniem pamięci i koncentracji oraz sennością. Symptomy te często mylone są z hipoglikemią.

Nadmiar z kolei może obniżyć poziom tyrozyny, co z kolei wpłynie na dopaminę i zaskutkuje pojawieniem się objawów depresji. Prócz tego prowadzić może do zmęczenia, zwiększenia oddawania moczu, przygnębienia czy niestrawności.

Suplementacja izoleucyny (i pokrewnych aminokwasów) powinna więc wiązać się nie tylko z rozsądnym dobraniem dawki, ale też z ciągłą obserwacją. Najczęściej popełnianym błędem w fazie przyrostu mięśni jest przekonanie, że zwiększone dawki suplementów spowodują szybsze i większe rezultaty – jak widać działa to zupełnie przeciwnie.

Zalecana dzienna dawka wynosi ok. 10 g, sugeruje się przyjmowanie jej w kilku podzielonych porcjach. Należy jednak ściśle sugerować się zaleceniami producenta danego preparatu oraz obserwować, szczególnie na początku, reakcję naszego organizmu.

Izoleucyna - w ochronie mięśni

Czy to ważne tylko dla sportowców?

Może się wydawać, że osoby nieprowadzące aktywnego – wyczynowego trybu życia nie muszą interesować się aminokwasami takimi jak izoleucyna. Nie jest to do końca zgodne z prawdą. Aminokwas ten może przysłużyć się wszystkim osobom dochodzącym do kondycji po wszelkiego rodzaju chorobach czy urazach. Wiadomo z badań o jego pozytywnym wpływie na układ odpornościowy, przez co odgrywa na przykład istotną rolę w diecie chorych onkologicznych (pomagając zwalczać zespół wyniszczenia ponowotworowego). Używa się jej także w leczeniu chorych na fenyloketonurię. Obok innych białek stanowi ważny składnik w żywieniu pozajelitowym. Uzupełniająco aminokwasy BCAA stosuje się także w leczeniu zaburzeń afektywnych dwubiegunowych, dyskinezy i stwardnienia zanikowego bocznego.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Jak wyżej wspomniano, w suplementacji izoleucyny istotne jest dobranie odpowiedniej dawki – za duża i za mała będzie powodować niekorzystne skutki uboczne. Z zażywania preparatów z jej udziałem w składzie powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, dzieci i młodzież w okresie wzrostu, a także chorzy na wątrobę oraz chorobę Parkinsona. Szczególnym przypadkiem jest tzw. choroba syropu klonowego, czyli zaburzenie polegające na nierozkładaniu się aminokwasów rozgałęzionych w organizmie – chorzy powinni się wystrzegać BCAA w każdej postaci i pozostawać pod opieką lekarską i dietetyczną.

Podsumowanie

Ten aminokwas egzogenny, czyli konieczny do dostarczania z zewnątrz jest niezwykle istotny dla budowy naszej tkanki mięśniowej, ale także w syntezie hemoglobiny i procesie krzepnięcia krwi. Każdy z nas, niezależnie czy trenuje siłowo czy prowadzi spokojny tryb życia powinien więc zadbać o jego poprawną zawartość we krwi. Służyć temu mogą zbilansowana dieta (warto polubić orzeszki ziemne), oraz suplementy zawierające BCAA – czyli izoleucynę wraz z leucyną i waliną.

Ten suplement diety wymaga szczególnej uwagi przy stosowaniu, ze względu na możliwe działania niepożądane przy dobraniu niewłaściwej dawki. Warto jest skonsultować się z dietetykiem czy przeszkolonym trenerem przed rozpoczęciem zażywania izoleucyny w dowolnej formie.

Białko + odporność Smart Whey

Białko + odporność Smart Whey

Smart Whey + odporność to również przyjemność stosowania. Zadba o nią pyszny smak białej czekolady. Formułę produktu uzupełniliśmy mieszanką enzymów.

Białko wegańskie + prebiotyk Smart Protein

Białko wegańskie + prebiotyk Smart Protein

Smart Protein + prebiotyk to produkt przygotowany także dla wegan. Wykorzystaliśmy w nim aż 3 rodzaje białka roślinnego: sojowe, ryżowe i konopne. Formułę produktu uzupełniła mieszanka enzymów.