Strona główna » Chlorella – witaminowa bomba prosto z wody
Morszczyn

Chlorella – witaminowa bomba prosto z wody

Świadomość tego, co jemy wzrasta w ostatnich latach diametralnie. Coraz częściej szukamy tzw. superfoods, czyli produktów mających bogate wartości odżywcze. Algi z Korei Południowej mają tu bardzo wysoką pozycję. Zbilansowana dieta powinna dostarczać nam możliwie najszerszego wachlarza składników odżywczych. Najczęściej nie jesteśmy jednak w stanie zapewnić sobie równego dostępu do wszystkich witamin i minerałów, a wtedy dobrze jest sięgnąć po suplementację. Warto przyjrzeć się chlorelli jako dość kompleksowej substancji w tej dziedzinie.

Czym jest chlorella?

To glon z gromady zielenic o którym ludzkość nie dowiedziałaby się nigdy, jeśli nie powstałyby mikroskopy. Jest bowiem niewidoczny gołym okiem, mierząc zaledwie kilka mikronów. Nie należy jednak z tego powodu umniejszać jego roli – wręcz przeciwnie. Chlorella istniała na świecie jeszcze wcześniej niż ludzie, i doskonale radziła sobie z ekstremalnie trudnymi warunkami które wówczas panowały. Dopiero miliony lat później, kiedy dokładniej zajęto się tą algą, okazało się czemu zawdzięcza taką odporność, i co możemy dzięki niej zyskać jako ludzie.

Jej nazwa to zbitek słów „mały” i „zielony”, bo taka w istocie jest. Wśród roślin wychodzi na prowadzenie jeśli chodzi o zawartość chlorofilu, ale dostarcza także inne niezwykle ważne składniki odżywcze. Przede wszystkim dużej ilości białka, bo w 100 g ponad połowa jej składu to białko wysokiej jakości. Prócz niego w jej skład wchodzą nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (chlorella zawiera prawie wszystkie aminokwasy esencjalne, czyli niezbędne do życia), pełna gama pierwiastków (żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan, magnez, sód, jod) i bogata reprezentacja witamin: A, C, D, E i K. Chlorella jest także źródłem witamin z grupy B:  B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminy B12. Ta niepozorna alga zawiera także kwas foliowy, biotynę, polisacharydy i beta-karoten.

Nie trzeba więc głębokiej analizy, żeby dostrzec jak duży potencjał ma jako suplement diety. Jest jednak mały „haczyk”. Chlorella wykształciła bardzo grubą ścianę komórkową, która skutecznie pomagała jej chronić się przed światem pełnym szkodliwych substancji. Dziś sprawia to jednak, że korzystanie z jej właściwości przez ludzi wymaga specjalnego przetworzenia, a dokładniej rozerwania ścian komórkowych. Szczęśliwie, technologia staje na wysokości zadania, umożliwiając nam czerpanie z niej bez utraty składników odżywczych.

Jak działa chlorella?

Dzięki wysokiej zawartości wielu składników liczba właściwości chlorelli jest naprawdę bogata. Należy zacząć od jej działania oczyszczającego i uodparniającego. Chlorellę stosuje się w celu oczyszczenia organizmu z metali ciężkich (rtęć, kadm, ołów), uniemożliwia ona przenikanie pestycydów i azotanów, na które jesteśmy przecież nieustannie wystawieni. Ponadto, uodparnia na pasożyty i inne toksyczne oraz szkodliwe substancje. Ochroni więc osoby zdrowe, ale także pomoże chorym po zastosowaniu chemioterapii i radioterapii.

Działanie przeciwnowotworowe

Chlorofil oraz beta karoten zawarte w tej aldze, dzięki pobudzaniu limfocytów T mają działanie przeciwnowotworowe. Według badań ekstrakt z chlorelli hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych, a u chorych na nowotwory poprawia jakość życia. Nie stanowi jednak alternatywy do tradycyjnej terapii, działa natomiast wspomagająco.

Budowa krwi

Poznano także jej wpływ na układ krwionośny, a dokładniej jej wpływ na produkcję leukocytów, tj. białych krwinek, oraz dotlenianie czerwonych krwinek. Zmniejsza także ciśnienie krwi, i stanowi niezwykle cenny preparat w leczeniu anemii, ze względu na bogactwo żelaza i innych składników w dobrze przyswajalnej formie.

Wspomaganie trawienia

Kolejna jej właściwość dotyczy układu trawiennego. Nie dość, że poprawia ona trawienie, to przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Chroni też przed takimi dolegliwościami jak wzdęcia, gazy, zaparcia czy zatrucia pokarmowe. Jej działanie oczyszcza układ pokarmowy z bakterii szkodliwych, ale także wspomaga (nawet kilkukrotnie) namnażanie korzystnych dla flory bakteryjnej bakterii Lactobactillus w jelitach. Jej detoksykacyjne właściwości stanowią ulgę dla wątroby, która nawet u fanów zdrowego trybu życia staje codziennie przed dużymi wyzwaniami. W badaniach wykazano nawet, że sprzyja ona regeneracji uszkodzonej wątroby.

Chlorella na odchudzanie

Sporo mówi się także o wpływie chlorelli na odchudzanie, a to z kolei dzięki dużej zawartości błonnika, regulacji poziomu cukru i wpływowi na metabolizm tłuszczów. Z pewnością suplementy z chlorellą mogą stanowić wsparcie w diecie redukcyjnej, nie tylko ze względu na poprawę trawienia, ale także na zwiększanie poczucia sytości. Z racji swojego składu bogatego w białka jest często polecana osobom na diecie bezmięsnej, w celu uzupełnienia jego zapasów.

Szybsze gojenie się ran

Składnik GCF, czyli czynnik wzrostu chlorelli powinien nas zainteresować nie tylko dlatego, że gwałtownie wspomaga jej namnażanie, ale przede wszystkim ze względu na wpływ na ludzkie tkanki. Wpływa on na to, że chlorella posiada zdolność przyspieszania gojenia się ran dzięki wpływowi na tempo regeneracji tkanek.

Chlorella na kaca

Są również badania potwierdzające fakt, że chlorella może pomóc w łagodzeniu „syndromu dnia kolejnego” po spożyciu alkoholu, czyli jakby nie patrzeć jednej z toksyn, której dostarczamy sobie dobrowolnie. Jedynym warunkiem jest konieczność zażycia jej przed rozpoczęciem spożywania.

Spirulina

Suplement w kapsułkach z morską algą, która dostarcza aż 60% protein w dziennej dawce

Kup teraz

Jak stosować chlorellę jako suplement diety?

Gdyby stosować ją w formie, w której występuje w naturze to nie dość, że nie staniemy się zdrowsi, możemy przysporzyć sobie dolegliwości żołądkowych. Ma to związek z osłoną chlorelli, która chroni jej wartości odżywcze przed światem. Na szczęście w latach 80tych wynaleziono metodę rozbijania błony komórkowej, i dzięki takiej obróbce mechanicznej chlorella stała się łatwo wchłanialna. Po ususzeniu najczęściej przetwarzana jest na proszek.

W proszku można spożywać ją z sokiem, jako składnik koktajlu, ale także dodawać do różnych potraw, sosów, ciast czy deserów. Należy jednak pamiętać o jej charakterystycznym „morskim” smaku, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Można próbować go niwelować słodszymi dodatkami, lub wybrać inną metodę spożycia chlorelli, np. w postaci tabletek.

Tabletki z chlorellą dostępne są w ofercie wielu producentów pod postacią preparatu jednoskładnikowego, oraz w połączeniu: najczęściej ze spiruliną. To bliźniacza alga, często zresztą myli się z nią chlorellę. Jej działanie jest jednak nieco inne, dlatego suplementacja tych dwóch alg jednocześnie staje się niezwykle efektywna.

Zalecana dzienna dawka chlorelli wynosi ok. 3 gramów w postaci sproszkowanej, co przekłada się na 2 kapsułki dziennie (w zależności od tego jaki produkt wybierzemy). Na rynku dostępna jest także w formie płynnych wyciągów.

chlorella właściwości

Skutki uboczne i przedawkowanie chlorelli

U większości osób stosujących algi nie pojawiają się żadne skutki uboczne, bowiem chlorella jest bardzo dobrze tolerowana. Reakcje alergiczne są rzadkie, a najczęstsze dolegliwości, które się pojawiają to biegunki i wzdęcia – spowodowane jest to dużą ilością błonnika, ale dość szybko ustępujące. U osób wrażliwych na światło może pojawić się tzw. efekt światłouczulający.

Przeciwskazania do stosowania chlorelli istnieją u osób mających zaburzenia metabolizmu żelaza, nadmiar żelaza lub wapnia we krwi, kamienie nerkowe i wrzody. W przypadku wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem, a dawkę chlorelli najlepiej jest stopniowo zwiększać, obserwując reakcję organizmu. Mimo braku potwierdzonej szkodliwości przedawkowania, nie istnieją powody żeby zwiększać dawkę powyżej zalecanej – nie wpłynie to wcale na szybsze ani lepsze odtruwanie organizmu.

W ciąży, inaczej niż w przypadku wielu suplementów diety, nie dość że nie ma przeciwwskazań, to jest wiele powodów dzięki którym chlorella może stać się wyjątkowo przydatna. Zawarte w niej substancje pomogą chronić organizm dziecka przed przenikaniem niebezpiecznych substancji, przeciwutleniacze ochronią przed infekcjami, a mama zabezpieczy się przed anemią.

Dlaczego warto suplementować algi?

Chociaż pojęcie „superfoods” jest stosunkowo świeże i u niektórych budzi kontrowersje, trudno mieć wątpliwości co do tego, że organizm który przetrwał miliony lat na Ziemi musi być niezwykle silny. Od momentu odkrycia chlorella, podobnie jak spirulina, jest gruntownie badana, dzięki czemu ujawniają się jej kolejne właściwości. Jest to produkt bezpieczny dla organizmu, zawiera prawie wszystkie niezbędne witaminy i substancje odżywcze podnoszące odporność. Przy wyjątkowo dużej łatwości stosowania, chlorella nadaje się do polecenia zarówno osobom zdrowym, jak i zmagającym się z różnymi dolegliwościami.

media o nas