W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z nietolerancją na gluten. Ten uczulający składnik pożywienia to nic innego jak białko roślinne, występujące w nasionach pszenicy, jęczmienia i żyta.
Gluten w połączeniu z wodą nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu pożądany jest w piekarnictwie. Poza tym nie posiada większych wartości odżywczych, a dla osób z nietolerancją lub celiakią jest zwyczajnie toksyczny. Jedyną metodą leczenia dolegliwości związanych z alergią na gluten, jest jego całkowite wyeliminowanie z diety. Osoby cierpiące na celiakię do końca życia muszą unikać glutenu, podczas gdy nietolerancja pokarmowa na gluten może być czasowa.
Objawy alergii na gluten – jakie najczęściej spotykamy?
- wodnisty katar
- wymioty
- biegunka
- pokrzywka skórna
- zmiany skórne typu atopowe zapalenie skóry
- wstrząs anafilaktyczny
W tej sytuacji jedynym ratunkiem jest odstawienie glutenu. Tylko dieta bezglutenowa pozwoli na pozbycie się tych przykrych dolegliwości i przywróci radość życia. Warto przyjrzeć się swojemu organizmowi i sprawdzić, czy gluten nie sieje w nim spustoszenia.
W jakich produktach znajdziemy gluten?
Gluten znajdziemy w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jako dodatek spulchniający możemy spotkać go także w parówkach, pasztetach, mięsie mielonym, słodyczach, wędlinach, produktach mlecznych i piwie.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa to spore wyzwanie dla nowicjuszy. Przestawienie się z dnia na dzień nie jest prostą sprawą, ale gdy tylko zauważymy jak szybko znikają dokuczliwe objawy choroby, przestanie nas ta zmiana przerażać. Produkty bezglutenowe możemy dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Dla ułatwienia kupującego oznaczone są na etykiecie symbolem przekreślonego kłosa. Czytanie etykiet powinno wejść w nawyk osobom uczulonym na gluten, gdyż ten uczulający składnik pożywienia może się czaić w produktach pozornie bezpiecznych. Gluten możemy znaleźć nawet w napojach, słodyczach, a także mięsie. Ważne jest zatem czytanie składu i eliminowanie glutenu z codziennej diety. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki do wypieków bezglutenowych, z których można z powodzeniem przygotować smaczne dania bezpieczne dla osób z nadwrażliwością na gluten.
Pieczywo bezglutenowe
Pieczywo z mąki pszennej całkowicie należy wyeliminować, ale nie znaczy to, że musimy rezygnować z pieczywa w ogóle. Przepisy na chleb bezglutenowy znajdziemy w sieci, do wykorzystania mamy gotowe mieszanki do wypieku, z których można przygotować pyszne i zachowujące długo świeżość pieczywo. Przepis jest prosty w wykonaniu, a dzięki thermomixowi nie zabierze nam to dużo czasu.
Przepis na chleb bezglutenowy Thermomix:
- mieszanka do przygotowania chleba bezglutenowego Detox z Noble Health
- drożdże (5 g suchych, lub 21 g świeżych na 450 g mieszanki do wypieku)
- 310 ml wody
- Do naczynia miksującego włożyć drożdże i wodę i podgrzać 2 min 30 s/37 st C/obr.1.
- Dodać mieszankę i wyrabiać przez 3 min. na trybie z oznaczeniem kłosa (wyrabianie ciasta)
- Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 35 – 40 st. C i pozwolić mu rosnąć przez 20 min.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, powoli wymieszać i w zależności od upodobań uformować bułeczki lub wlać do formy do pieczenia na chleb.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce i pozwolić mu jeszcze rosnąć przez 60 min., a następnie piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Po upieczeniu należy chleb wyjąć, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem bezglutenowego pieczywa.
Detox Max Vegan
Suplement z ekstraktem z korzenia mniszka lekarskiego wspomagającego detoksykację organizmu
Kup terazChleb bezglutenowy wykonany w thermomixie zasmakuje całej rodzinie, a prostota jego wykonania i zdrowy smak przekonają Cię do kolejnych kulinarnych wyzwań. Wypróbuj także inne dostępne smaki chlebków bezglutenowych i ciesz się zdrowym smakiem.
Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i smakołyków. Wystarczy użyć zamienników i zamiast produktów z glutenem, użyć tych bezglutenowych. Zmiana nawyków żywieniowych nie musi siać niepokoju, jeśli dobrze się do niej przygotujemy. Dobre samopoczucie i brak objawów będzie nagrodą za dokonane zmiany.