Strona główna » Jedz owsiankę i schudnij! Światowy dzień owsianki.
światowy dzień owsianki

Jedz owsiankę i schudnij! Światowy dzień owsianki.

Owsianka jest kojarzona zwykle z dzieciństwem. Większość z nas nie ma dobrych wspomnień związanych z tą potrawą. Jednak owsianka dzięki swoim świetnym właściwościom stała się prawdziwym hitem i dziś obchodzimy jej dzień! Sprawdź, dlaczego owsianka to prosty i skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Owsianka właściwości.
Produkty z owsa są cennym źródłem bardzo ważnych składników odżywczych – białek, węglowodanów, związków mineralnych, oraz witamin i błonnika. Dzięki tym składnikom spożywanie owsianki to sposób na zdrowe jelita, ponieważ błonnik pobudza ich perystaltykę, regulując trawienie i chroniąc przed zaparciami. Płatki owsiane to świetne źródło witamin z grupy B, które fantastycznie wpływają na układ nerwowy. Dzięki temu pomagają regulować stany emocjonalne, poprawiają samopoczucie, pomagają się skoncentrować, i korzystnie wpływają na pamięć. Równie cenną witaminą zawartą w płatkach owsianych jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Potocznie nazywana eliksirem młodości i płodności. W owsiance znajdziemy też: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz duże ilości rozpuszczalnego w wodzie krzemu. Spożywanie płatków owsianych na śniadanie jest idealne dla osób intensywnie uczących się i pracujących.

Get Slim Morning & Night

System na dzień i na noc z ekstraktem z zielonej herbaty wspomagającym spalanie tłuszczu

Kup teraz

Owsianka a odchudzanie.
Popularna owsianka w różnych formach jest podstawowym składnikiem diet odchudzających. Najczęściej pojawia się w formie śniadania, ale w niektórych restrykcyjnych dietach jest głównym posiłkiem. W skład płatków owsianych wchodzi aż kilka procent błonnika, a węglowodany zawarte w płatkach są najlepszymi z możliwych. Dzięki węglowodanom złożonym płatki owsiane wspomagają odchudzanie przez wolne oddawanie energii. Taki posiłek syci na dłużej i nie odczuwamy ochoty na podjadanie.

owsianka właściwości

Przepis na owsiankę.
Płatki owsiane można kupić w każdym sklepie spożywczym, a do tego są bardzo tanie. Do wyboru mamy płatki górskie i błyskawiczne. Należy jednak unikać tych ostatnich ze względu na ich wysokie przetworzenie. Owsiankę z płatków górskich przygotowuje się trochę dłużej, jednak ma dużo więcej składników odżywczych. Płatki możesz gotować na wodzie lub mleku. W wersji dietetycznej zaleca się przygotowanie owsianki na wodzie. Do bazy możesz dodawać swoje ulubione składniki. Kombinacji jest wiele,dlatego owsianka nigdy Ci się nie znudzi. Możesz dodać do niej owoce takie jak banany, gruszki czy jabłka. W okresie zimowo- jesiennym idealnie sprawdzą się suszone owoce takie jak morele, czy rodzynki oraz orzechy. Dla jeszcze lepszych właściwości odchudzających możesz dodać cynamon bądź przyprawę do piernika. Oprócz wody i standardowego mleka krowiego możesz zrobić owsiankę na mleku ryżowym, kokosowym, sojowym migdałowym bądź owsianym.

Koktajl wspomagający redukcję masy ciała

Suplement wspomagający utrzymanie prawidłowej masy ciała o smaku czarnej porzeczki

Kup teraz

Jesienna owsianka:
3 Pokrojone śliwki
1/4 szklanki płatków owsianych,
1/4 szklanki pestek słonecznika lub dowolnych orzechów
Łyżka ksylitolu,
Łyżeczka świeżo startego imbiru.

1) Płatki zalać wodą i zostawić do nasączenia.
2) Śliwki wrzucić do rondelka, dodać 1/4 szklanki wody, łyżkę ksylitolu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na średnich ogniu, aż śliwki lekko zmiękną.
3) Namoczone płatki wymieszać z pestkami słonecznika lub grubo posiekanymi orzechami.
4) Gorące śliwki wraz z sokiem przelać do miseczki z płatkami, posypać startym imbirem.

media o nas