Strona główna » MORWA BIAŁA – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W LECZNICTWIE I KOSMETYCE
morwa biała

MORWA BIAŁA – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W LECZNICTWIE I KOSMETYCE

Morwa biała to duży krzew lub wysokie drzewo, które owocuje podobnie do jeżyny. Pochodzi z północnych Chin i należy do rodziny morwowatych.

Owoce morwy białej są słodko-kwaśne, mocno soczyste i dojrzewają pod koniec lipca. Liście morwy białej wykorzystywane są w zielarstwie od lat, a uprawa rośliny jest dość prosta i niekłopotliwa. Owoce morwy są bogate w witaminy: A, C, z grupy B, flawonoidy i taniny. W medycynie wschodniej owoce i liście tej rośliny wykorzystywane są do produktów wspomagających odchudzanie, a także jako lek dla osób chorujących na cukrzycę. Początki uprawy morwy białej sięgają starożytnych Chin, gdzie głównie uprawiana była jako pokarm dla jedwabników. Oprócz właściwości leczniczych morwa biała uprawiana jest także z powodu walorów ozdobnych, jako roślina ogrodowa. Z krzewów morwy białej można utworzyć wysokie żywopłoty, co pozwala na zbudowanie gęstej, zielonej, żywej ściany. Najbardziej jednak ceniona jest za lecznicze korzyści, których źródłem są jej owoce i liście.

MORWA BIAŁA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Morwa biała zawiera tiaminę, ryboflawinę, pektyny, kwas nikotynowy, flawonoidy i pirydoksynę. Te składniki we właściwych dawkach są niezwykle korzystne dla lepszego funkcjonowania organizmu. Dzięki tym składnikom poziom glukozy we krwi można utrzymać na prawidłowym poziomie, co jest niezwykle istotne w postępowaniu przy chorobie cukrzycowej. Morwa biała pozwala także na szybsze gojenie się ran, a także wspomaga odchudzanie. Regularne picie herbatki z morwy białej w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną w znacznie szybszy sposób pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Oprócz tych zalet morwa biała obniża zły cholesterol, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Morwa biała obniża również ciśnienie tętnicze, łagodzi gorączkę, a także pomaga w stanach zapalnych.

MORWA BIAŁA ODCHUDZANIE

Morwa biała potrafi zahamować aktywność enzymów rozkładających cukry złożone do cukrów prostych. W związku z tym węglowodany są wolniej wchłaniane z przewodu pokarmowego, dzięki czemu zredukowana zostaje ilość odkładanej tkanki tłuszczowej. W przypadku otyłości morwa biała w połączeniu z niskokaloryczną dietą oraz aktywnością fizyczną potrafi zdziałać cuda. W sklepach można dostać morwę suszoną, z której w prosty sposób można przyrządzić napar odchudzający. Można również dostać herbatę, w składzie której jest dużo suszonych liści morwy białej, której systematyczne spożywanie wzmocni efekt diety odchudzającej. Morwa biała pomoże także przy wrzodach żołądka, a świeży sok z owoców morwy zmniejszy obfite krwawienia, a także pomoże zwalczyć anemię.

morwa biała tabletki

MORWA BIAŁA ZASTOSOWANIE

Te wszystkie cenne właściwości morwy białej zostały wykorzystane przez przemysł farmaceutyczny. Morwa biała zalecana jest przy:

  • anemii
  • cukrzycy typu 2
  • otyłości
  • problemach naczyniowo-sercowych
  • obfitych krwawieniach
  • problemach z układem oddechowym
  • wysokiej gorączce
  • bólu gardła
  • uporczywym kaszlu
  • podwyższonym cholesterolu
  • osłabieniu organizmu
  • chorobach nerek
  • miażdżycy

MORWA BIAŁA OPINIE KONSUMENTÓW

Osoby, które regularnie suplementowały dietę morwą białą zauważyły znaczną poprawę funkcjonowania całego organizmu. Niezależnie od tego pod jaką postacią zażywały roślinę (herbatki, suszone owoce, tabletki) już po 30 dniach stosowania produktu zachwalały jej działanie. Morwa biała najczęściej zachwalana jest jednak jako środek odchudzający. Wspomagające proces chudnięcia herbatki z morwy białej cieszą się uznaniem szerokiej grupy konsumentów, zarówno w grupie kobiet jak i mężczyzn.

Uczeni z Włoch przeprowadzili eksperyment, który trwał 90 dni. W eksperymencie wzięło udział 46 osób. Po każdym skończonym miesiącu eksperymentu dokonywano pomiarów masy ciała badanych, a także sprawdzano poziom insuliny i glukozy we krwi. Badanych podzielono na dwie równe grupy. Każda z grup spożywała dziennie 1300 kcal i regularnie zażywała preparat. Jedna z grup dostawała ekstrakt z morwy białej, a druga placebo. Osoby, które systematycznie zażywały morwę białą schudły średnio po 90 dniach około 9 kilogramów. Oczywiście ta grupa cieszyła się także lepszymi wynikami badań krwi.

media o nas