Strona główna » Dieta odkwaszająca organizm

Dieta odkwaszająca organizm

Twoje samopoczucie pozostawia wiele do życzenia, a badania nie wykazują żadnych nieprawidłowości?
Dokucza ci ciągłe zmęczenie i rozdrażnienie, masz problemy z trawieniem lub męczą cię ciągłe infekcje?
Przyczyną tego stanu może być zakwaszenie organizmu.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa i dlaczego jest tak ważna dla funkcjonowania organizmu?

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest określony stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa może być bardzo groźna dla naszego organizmu, wówczas najczęściej powstaje tzw. zakwaszenie organizmu.

Jak rozpoznać, że nasz organizm uległ zakwaszeniu? Wystarczy tylko uważnie wsłuchiwać się w sygnały, które wysyła nam organizm. Zakwaszenie organizmu najczęściej powoduje:
– cienie pod oczami,
– bóle głowy, migreny,
– obniżona odporność organizmu, wyższa podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
– nieprzyjemny posmak w jamie ustnej, niestrawność,
– nalot na języku,
– osłabienie fizyczne, apatia, brak energii,
– zawroty głowy,
– zanieczyszczona i nadwrażliwa skóra – wypryski, przesuszenia, plamy,
– problemy z wagą – łatwe przybieranie kilogramów, trudności z ich zrzuceniem,
– problemy z koncentracją i zapamiętywaniem,
– bóle mięśni i stawów.

Produkty powodujące zakwaszenie organizmu

Najważniejszą rolę w zachowywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu ma nasz codzienny jadłospis. Wszystkie spożywane przez nas produkty są trawione i rozkładane, jednak odbywa się to w różny sposób. Część składników jest przetrawianych w środowisku zasadowym, a część – w kwasowym. Trawienie tych pierwszych zaczyna się zatem już w jamie ustnej, natomiast tych drugich dopiero w żołądku.

Produkty wysoko kwasotwórcze (pH 5,9 – 5,0): cukier, sztuczne słodziki, biała mąka pszenna i produkty pochodne, biały ryż, sery żółte, kawa i czarna herbata, czekolada, potrawy smażone na tłuszczu, sól, alkohole wysokoprocentowe.

Dieta odkwaszająca przepisy – co jeść?

Dieta odkwaszająca organizm to nie tylko ograniczenie lub wyeliminowanie produktów kwasotwórczych. Nie mniej ważne jest uzupełnienie codziennego jadłospisu o produkty zasadotwórcze.

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1):
Warzywa: bakłażan, dynia, cukinia, ogórek, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew
Soki warzywne (świeże i bez cukru): sok z cytryny, sok z ogórka zielonego, sok z pietruszki
Owoce: kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki
Grzyby: prawdziwki, kurki

Dieta odkwaszająca przepisy :

dieta-odkwaszajaca-przepisy-noble-health

Pesto (włoski sos na bazie bazylii)
Składniki:
– co najmniej szklanka świeżych liści bazylii,
– czosnek (według uznania),
– olej z winogron,
– pół szklanki migdałów.
Zioła umyj i dokładnie wysusz. Następnie zblenduj razem z pozostałymi składnikami. Im dłużej będziesz miksować, tym bardziej aksamitne pesto otrzymasz. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęste, dodaj więcej oleju winogronowego. Pesto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Falafel z warzywami
Składniki:
– szklanka suchej ciecierzycy,
– szklanka pietruszki,
– czosnek (1-2 ząbki),
– cebula,
– do smaku: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab lub gotowa przyprawa do falafela, sok z cytryny,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– olej do smażenia.
Cieciorkę namocz na noc w dużej ilości wody. Po co najmniej 12 godzinach odsącz ją i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dolać nieco wody (np. tej, w której moczyła się cieciorka). Formuj płaskie kotleciki i smaż w głębokim oleju.

Dieta odkwaszająca menu – co pić?

Podczas diety odkwaszającej nie wystarczy zmienić tego, co jemy – nasza dieta odkwaszająca w kontekście napojów powinna ulec również modyfikacji. Jeśli nie jesteśmy w stanie odstawić mocnej kawy, słodzonych napojów gazowanych i alkoholu, trudno nam będzie zobaczyć wymierne efekty kuracji.

Przede wszystkim warto włączyć do naszego jadłospisu cytrynę. Codziennie rano (na czczo, ok. 20 min przed śniadaniem) należy wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy tego owocu (jeśli taka mieszanka jest dla nas nie do przełknięcia, możemy osłodzić ją łyżeczką miodu). Oprócz właściwości odkwaszających, taki napój ma również wiele innych zalet: oczyszcza jelita z resztek pokarmów z poprzedniego dnia, poprawia odporność, oczyszcza skórę, przynosi ulgę w przypadku takich problemów jak zgaga, nudności czy zaparcia oraz odświeża oddech.

Dieta odkwaszająca organizm – suplementy

Oczywiście, umiejętna modyfikacja menu sama w sobie powinna dać znakomite rezultaty. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo wzbogacić kurację o substancje, których nie znajdziemy w standardowych przepisach dla diety odkwaszającej organizm.
Szczególnie polecany jest młody zielony jęczmień, który dobroczynne działanie na równowagę kwasowo-zasadową zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Podobne właściwości wykazują: czystek, pokrzywa, mniszek lekarski, fiołek trójbarwny, wyciąg z kwiatów róży stulistnej, żeń-szeń oraz aloes.

odkwaszanie-organizmu-noble-health

media o nas