Strona główna » Czekolada. Smaczna i… zdrowa?
maseczka czekoladowa

Czekolada. Smaczna i… zdrowa?

Pewnie właśnie w tej chwili zastanawiasz się, czy nie popełniliśmy błędu w tytule, bo przecież tyle słyszy się o tym, że czekoladowe batoniki czy ciastka to kaloryczne bomby i lepiej ich unikać za wszelką cenę. Ale wszystko ma swoje dobre i złe strony, również czekolada ma tę dobrą, którą z okazji Dnia Czekolady postaramy Ci się przedstawić!

Główne składniki czekolady to miazga kakaowa i masło kakaowe, choć często niestety też cukier i różne dodatkowe, niekoniecznie zdrowe, składniki. Ze wszystkich rodzajów czekolad najbardziej zdrowa jest ta gorzka. Tutaj panuje prosta zasada: im więcej procent miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym lepiej. Tak lubiana przez wielu czekolada mleczna niestety przeważnie ma zbyt dużo cukru, a zawartość kakao nie przekracza w niej 50%.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawiera wiele ważnych dla działania organizmu składników, m.in.: witaminy A, B1, B2, B3, E, magnez, żelazo, cynk, wapń czy potas. Po jej spożyciu wzrasta poziom serotoniny i endorfin, czyli substancji odpowiadających za dobry nastrój i odprężenie. Czekolada łagodzi stres, a zawartość flawonoidów pomaga opóźnić procesy starzenia i chroni przed wolnymi rodnikami. Ponadto flawonoidy usprawniają przepływ krwi do mózgu. Działają także przeciwzapalnie. Gorzką czekoladę polubi również nasze serce, ponieważ zmniejsza ona ryzyko zawału, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Kilka kostek gorzkiej czekolady może pozytywnie wpłynąć na koncentrację, poprawić pamięć, pobudzić mózg do pracy i dodać energii. Teobromina, także obecna w gorzkiej czekoladzie, może nawet złagodzić kaszel!

Class A Collagen Day Cream

Rozświetlający krem do twarzy na dzień z kolagenem morskim i kwasem hialuronowym

Kup teraz

A co z tą kalorycznością? Owszem czekolada jest kaloryczna, dlatego mimo wszystkich pozytywów ogranicz się do 1-2 kostek na dzień.

Żeby skorzystać z dobrych właściwości czekolady nie musisz jednak jej spożywać! Czekolada świetnie wpływa na skórę, dlatego śmiało możesz ją stosować np. jako masaż czekoladą czy maska czekoladowa do twarzy.

Masaż czekoladowy

Masaż czekoladowy może odbyć się z dodatkiem aromatycznych olejków. Na miejsca, które mają być masowane nakłada się masę z czekolady, a następnie przeprowadza masaż. Następnie ciało powinno zostać owinięte folią i przykryte kocem na ok. 20 minut.

masaż czekoladowy

Jakie zalety ma masaż czekoladą? Przede wszystkim po takim zabiegu skóra staje się bardziej miękka i świeża, bardziej nawilżona i elastyczna. Masaż czekoladowy jest zatem polecany każdej osobie, która narzeka na zbytnią suchość skóry. Możemy liczyć też na to, że taki zabieg poprawi koloryt skóry i zmniejszy widoczność cellulitu. Masaż czekoladą ma także wpływ na pozytywny nastrój i zapewnia głębokie odprężenie.

Kolagen + witamina C w proszku

Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie kości i chrząstek

Kup teraz

Maseczka czekoladowa

W domu możesz z powodzeniem przygotować maseczkę czekoladową. Taka maska czekoladowa może przyczynić się do wygładzenia zmarszczek, a także sprawi, że skóra będzie bardziej odporna na czynniki zewnętrzne.

Maseczka czekoladowa:

1/2 szklanki jak najmniej przetworzonego kakao
3 łyżki śmietany kremówki
płatki owsiane

Zmiksuj płatki owsiane, dodaj do nich kakao w proszku oraz śmietanę. Mieszaj, aż do uzyskania konsystencji pasty. Nałóż masę na twarz i pozostaw na 10-15 minut. Następnie spłucz letnią wodą i osusz twarz.

media o nas