Strona główna » 3 powody dla których warto jeść zupy.
zupa z dyni

3 powody dla których warto jeść zupy.

Zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Pomagają nam pokonać przeziębienie, rozgrzewają, a do tego sycą na długo. Dzięki dużej ilości warzyw dostarczają, niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść zupy.

1. Idealne dla osób na diecie.
Zupy są bardzo sycące, ale przy tym nie tuczą. Właśnie dlatego polecane są dla osób, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów. Przy odchudzaniu warto jednak zrezygnować z zabielania zupy śmietaną, a dodawać jogurt naturalny. Porcja zupy jarzynowej to około 100 kalorii. Należy jednak zwracać uwagę na dodatki do zup. Są często bardziej kaloryczne niż sam wywar. Makaron, ziemniaki oraz ryż należy stosować z umiarem.

Krem z cukinii
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 małe cukinie
500 ml warzywnego bulionu
sól i pieprz

Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanej oliwie zrumień cebulę. Dodaj czosnek, a po chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze przez 5 minut i zalej ciepłym bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Zmiksuj na gładki krem, dodaj sól i pieprz.

Hydrodren

Kapsułki wspierające oczyszczanie organizmu i uwalnianie nadmiaru zgromadzonej wody

Kup teraz

2. Doskonałe na każdą porę roku.
W lecie podczas upałów idealnie sprawdzą się chłodniki oraz zupy owocowe. Kiedy nadchodzi okres jesienno-zimowy zupy są idealnym posiłkiem rozgrzewającym. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie niż talerz gorącej zupy. Najbardziej rozgrzewające zupy to te, które są gęste i mają kremową konsystencję. To normalne, że kiedy nadchodzi jesień i zima, organizm domaga się wielu składników odżywczych. Dlatego w tym okresie idealnie sprawdzają się wielowarzywne zupy, które zawierają dużo witamin, mikroelementów oraz minerałów, przez co wzmacniają walkę organizmu z drobnoustrojami. Aby zupa była rozgrzewająca należy pamiętać o składnikach mających takie działanie. Do zupy można dodać imbir, czosnek, goździki, cynamon, kminek, majeranek, pieprz, a także kurkumę czy curry. Te przyprawy dodadzą niepowtarzalny smak oraz zapach.

Zupa dyniowa z curry
Składniki:
750 g dyni (waga po obraniu)
250 g ziemniaków
2 pomidory (ok. 300 g) lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
750 ml bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów (lub kremówki 30%)
Świeża bazylia

Obierz dynię ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój w kostkę. W dużym garnku na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz obrany i pokrojony czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą i smaż mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodaj kurkumę i curry. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Sparz świeże pomidory, obierz i pokrój w kosteczkę (pomidory z puszki są od razu gotowe do użycia). Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj przez 15 minut, tak aby warzywa były miękkie. Zmiksuj blenderze z dodatkiem śmietanki. Przed podaniem nie zapomnij posypać zupy posiekaną bazylią.

zupy przepisy

3. Łatwe w przygotowaniu.
Jedną z największych zalet zup, jest to, że może je ugotować każdy. Nie potrzeba wyjątkowych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci. Kolejną zaletą jest również czas przygotowania. Nie musisz stać pół dnia przy kuchni. Wystarczy, że przygotujesz włoszczyznę i wstawisz wywar, a zupa gotuje się sama. Dzięki temu oszczędzasz mnóstwo czasu. Zupę możesz łatwo podgrzać, dzięki czemu możesz zabrać ją jako posiłek do pracy.

Detox Max Vegan

Suplement z ekstraktem z korzenia mniszka lekarskiego wspomagającego detoksykację organizmu

Kup teraz

Krem z batatów z ricottą
Składniki:
500 g batatów
800 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku

W garnku na oliwie zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek. Dodaj obranego i pokrojonego batata, dopraw solą.Smaż przez około 5 minut często mieszając, dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut. Zmiksuj na krem. Podaj z ricottą doprawioną skórką z limonki i świeżą kolendrą. Możesz posypać wędzoną papryką.

media o nas