Strona główna » Zimowe lunchboxy do pracy.
zimowe lunchboxy do pracy

Zimowe lunchboxy do pracy.

Zima to szczególna pora roku. Dzień staje się krótszy, a my jesteśmy bardziej leniwi. Nie masz pomysłu na zdrowy lunch do pracy? Wypróbuj nasze przepisy na zimowe lunchboxy pełne zdrowych produktów i pełnowartościowego białka. Przepyszne i szybkie przepisy zapewnią Ci uczucie sytości na długie godziny.

1. Rozgrzewanie
Zdrowa dieta na zimę ma na celu nie tylko utrzymanie wagi, ale również wzmocnienie odporności organizmu. Dieta na zimę powinna mieć właściwości rozgrzewające. Odpowiednie odżywianie może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, zimowe dni. Idealnie sprawdzi się owsianka, która syci na długo, a dodatkowo dzięki dodaniu odpowiednich przypraw rozgrzeje nas w zimowy dzień.

Rozgrzewająca owsianka z żurawiną
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 jabłko
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
sok z cytryny
miód
1-2 szczypty cynamonu

Wsyp do miski płatki owsiane, żurawinę, sezam, imbir i cynamon. Zalej wrzącą wodą do wysokości płatków i odstaw na około 8 minut – płatki muszą napęcznieć. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dyni, do czasu aż zaczną brązowieć i intensywnie pachnieć. Do owsianki zetrzyj jabłko, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i uprażone pestki. Całość osłódź miodem do smaku, zamieszaj i gotowe.

2. Zdrowe zupy.
Zupy są idealnym posiłkiem rozgrzewającym. To normalne, że kiedy nadchodzi zima, organizm domaga się więcej składników odżywczych. Dlatego w tym okresie idealnie sprawdzają się wielowarzywne zupy, które zawierają dużo witamin, mikroelementów oraz minerałów, przez co wzmacniają walkę organizmu z drobnoustrojami. Jedną z największych zalet zup, jest to, że są szybkie w przygotowaniu. Oprócz tego możesz je łatwo podgrzać, dzięki czemu są idealne jako posiłek do pracy.

Zupa dyniowa z curry
Składniki:
750 g dyni (waga po obraniu)
250 g ziemniaków
2 pomidory (ok. 300 g) lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
3 szklanki (750 ml) bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 18% do zup i sosów (lub kremówki 30%)
świeża bazylia

Obierz dynię ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój w kostkę. W dużym garnku na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz obrany i pokrojony czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki, dopraw solą i smaż, mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodaj kurkumę i curry. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Sparz świeże pomidory, obierz i pokrój w kosteczkę (pomidory z puszki są od razu gotowe do użycia). Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj przez 15 minut, tak aby warzywa były miękkie. Zmiksuj w blenderze z dodatkiem śmietanki. Przed podaniem nie zapomnij posypać zupy posiekaną bazylią.

3. Warzywa.
Ważnym elementem zimowej diety są warzywa, ponieważ zawierają dużą dawkę witamin. Żeby jednak nie tracić cennych składników, trzeba je gotować krótko. Dieta powinna być bogata w brokuły, cebulę, marchew, buraki, kapustę i warzywa strączkowe. Nie zapominajmy o ziemniakach, selerze i porze.

Ratatouille
Składniki:
3 cebule
3 papryki (różne kolory)
1 bakłażan
1 duża cukinia
350 g pomidorów
Oliwa
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 gałązka świeżego tymianku
szczypta szafranu
sól i pieprz

Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na oliwie, aż będzie szklista, a potem wrzuć ją do garnka. Tak samo postępuj z papryką, cukinią i bakłażanami. Na samym końcu dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gdy już wszystkie warzywa będą w garnku, dodaj zioła i przyprawy. Duś przez 20-30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

media o nas