Noble Health

Blog

Zdrowa dieta dla zdrowych oczu

baner-oczy

Dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki dla Twoich oczu. Problemy ze wzrokiem często wynikają z niedoboru składników odżywczych, głownie witamin i minerałów. Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu.

Nakarm swoje oczy – 6 produktów, które musisz włączyć do menu

Chleb razowy. Dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy nerwu wzrokowego. Wpływa na stan siatkówki i soczewki. Jednym z objawów braku tej witaminy jest ból, swędzenie i pieczenie oczu.

Jagody. Owoce zalecane są osobom zmagających się z zaburzeniami widzenia o zmroku, pracującym przy komputerze lub niekorzystnym oświetleniu. Obecność antocyjanów zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i regeneruje uszkodzone przez nie elementy oka. Antocyjany znajdziesz w ekstrakcie z czerwonych winogron oraz jagodach acai. Naturalne ekstrakty z owoców zawarte są w ACAI BERRY i COLLAGEN od Noble Health.

Szpinak. Jest bogaty w witaminę A i luteinę, które łagodzą objawy zmęczonych oczu i wzmacniają wzrok. Luteina działa na zasadzie filtru chroniącego siatkówkę przed szkodliwymi promieniami słońca. Niedobór witaminy A w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do utraty wzroku.

Makrela. Regularne jedzenie ryb zapobiega chorobom oczu. Zawarte w nich kwasy omega-3 są składnikiem budowy błon komórkowych Dzięki rybom zwiększa się produkcja ochronnego śluzu, który nawilża oczy.

Natka pietruszki. Istna kopalnia witaminy C. Wpływa na syntezę kolagenu odpowiedzialnego za trwałość naczyń krwionośnych oczu. Niedobór tego pierwiastka może powodować zmętnienie soczewek, krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok.

Orzechy włoskie. Dobre źródło cynku, który zapobiega utracie wzroku związanego z wiekiem. Najczęściej na jego deficyt są narażone osoby starsze, kobiety w ciąży i wegetarianie. Zbyt mała ilość cynku może przyczynić się do krótkowzroczności.

Przepis na lekki i zdrowy obiad

Łosoś w panierce z orzechów i natką pietruszki
0,5 kg filetów z łososia
50 dag mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki soku z cytryny
1 jajko
Natka pietruszki
Olej rzepakowy Sól i pieprz.

Pokrój rybę na mniejsze kawałki, natrzyj ją sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Włóż wszystko do lodówki na kwadrans. Roztrzep jajka i połącz z orzechami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i mąką kukurydzianą. Obtocz łososia w gotowej panierce. Usmaż go na rozgrzanym oleju.

‹ Powrót

Dodaj komentarz

SKLEP ONLINE