Żelazo pełni ważne funkcje w naszym organizmie. To właśnie ten pierwiastek jest odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek, które biorą udział w transporcie tlenu z płuc do komórek naszego ciała. Dlaczego niedobór żelaza może być groźny i jak temu przeciwdziałać?
Niedobór żelaza objawy
Zastanawiasz się czy ten problem Cię dotyczy? Niedobór żelaza w organizmie daje wiele objawów, które nie muszą się ze sobą łączyć.
Do najczęstszych objawów niedoboru żelaza należy:
- Ograniczenie wzrostu, stany depresyjne, , osłabienie umysłowe, trudności z zapamiętywaniem.
- Dolegliwości oskrzelowe, astma.
- Bóle głowy, utrudnione oddychanie, palpitacje serca.
- Nieregularne miesiączki lub całkowity ich zanik.
- Wypadanie włosów oraz ogólne osłabienie ich, łamliwość paznokci, siniaki.
- Osłabienie odporności, częste krwawienie z nosa, bladość skóry.
- Owrzodzenie języka, a także błony śluzowej jamy ustnej.
- Łaknienie spaczone, czyli apetyt na produkty nieutożsamiane z tradycyjnymi pokarmami, np. krochmal, tynk, papier czy plastelina.
Przyczyny oraz skutki niedoboru żelaza
Jest wiele czynników, które wpływają na niedobór żelaza w organizmie. Najczęściej występującym czynnikiem jest źle zbilansowana dieta, która nie dostarcza nam tego składnika w odpowiedniej ilości. Na niedobór żelaza cierpią również kobiety w ciąży oraz panie po menopauzie. Problem ten tyczy się też dziewcząt, które miewają bardzo obfite miesiączki.
Skutki niedoboru żelaza mogą mieć poważne konsekwencje. Efektem bywają, m.in.: spadek sprawności fizycznej i umysłowej, pogorszenie koncentracji, zły nastrój, spadek odporności czy zaburzenie rytmu pracy serca. Ostatnim stadium wynikającym z braku cennego minerału jest niedokrwistość oraz zanik błon śluzowych. Oznacza to, że bilans żelaza stał się ujemny i wyczerpano wszelkie zapasy. Anemię z niedoboru żelaza można rozpoznać po kolorze spojówek, tęczówkach oczu, bladości skóry i warg.
Produkty zawierające dużą ilość żelaza.
Aby uzupełnić braki żelaza, należy zacząć racjonalnie się odżywiać a do swojej diety dołączyć produkty, które zawierają jego duże ilości. Zapotrzebowanie na żelazo w codziennej diecie zależy od płci, wieku i stanu fizjologicznego człowieka. Biorąc pod uwagę niewielką (średnio ok. 10%) przyswajalność żelaza z pożywienia, przyjęto poziom średniego, dziennego zapotrzebowania dla: dorosłych mężczyzn na poziomie 10 mg, kobiet w wieku 19-50 lat, ze względu na utratę krwi podczas miesiączek zapotrzebowanie wzrasta do 18 mg na dobę, kobiet ciężarnych do 27 mg, kobiet karmiących – zapotrzebowanie zmniejsza się do poziomu 10 mg na dobę.
- Owoce bogate w żelazo: brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny, owoce cytrusowe, rodzynki.
- Warzywa bogate w żelazo: fasolka szparagowa, szpinak, brokuły, sałata, buraki, pietruszka, marchew,groszek, soczewica, pomidory,ziemniaki, kalafior,kapusta.
- Nasiona i pestki oraz kasze bogate w żelazo: pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy,kasza jaglana.
- Ryby bogate w żelazo: makrela, śledź,sardynka.
- Mięso bogate w żelazo: wołowina, wątróbka wieprzowa,królik, łopatka cielęca.