Noble Health

Blog

OLEJEK MIGDAŁOWY – JEGO ZASTOSOWANIE, DZIAŁANIE I WŁAŚCIWOŚCI

olej migdałowy

Olej ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z migdałowca, drzewa z rodziny różowatych, pochodzącego z Azji Środkowej.

W dzisiejszych czasach ta drogocenna roślina uprawiana jest zwłaszcza we Włoszech, Turcji, Hiszpanii, Francji oraz na wybrzeżu Stanów Zjednoczonych – w Kalifornii. Owoce tej rośliny to podłużne, spłaszczone orzechy, o chrupkiej konsystencji, których używa się zarówno w przemyśle spożywczym (pyszne bakalie), jak i kosmetycznym (właśnie olej z migdałowca). Olej ze słodkich migdałów otrzymywany jest w wyniku wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczony jest w temperaturze 30 stopni, a następnie poddawany częściowej rafinacji.

Olej migdałowy to skarbnica wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, protein, a także witamin A, B1, B2, B6 i D. Rozróżniamy dwa rodzaje oleju: słodki olejek migdałowy, używany w farmaceutykach i kosmetykach, oraz gorzki olej migdałowy, który zawiera toksyczny związek chemiczny – glikozyd cyjanogenny. Oczywiście najczęściej używana jest ta pierwsza, słodka odmiana olejku, natomiast ta druga również nie jest szkodliwa i posiada wiele drogocennych właściwości, gdyż w procesie destylacji usuwane są ślady trujących substancji.

OLEJEK ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW – ZASTOSOWANIE

Olejek posiada wspaniałe właściwości nawilżające skórę, ale także poprawia pamięć i cyrkulację krwi, wzmacnia paznokcie i obniża poziom złego cholesterolu. Jako że olejek ma przyjemną, słodkawą woń zyskał dużą popularność jako produkt do aromaterapii. Olejek migdałowy bardzo często używany jest do masażu. Co więcej, wiele mydeł, perfum, odżywek do włosów czy balsamów do ciała stworzonych zostało na bazie tego olejku. Jest on fantastyczną, tłustą bazą o działaniu mocno nawilżającym i wygładzającym skórę. Pomimo swojej tłustawej powłoki olejek migdałowy bardzo dobrze się wchłania, dostarczając skórze cennych składników odżywczych.

Olejek działa także ujędrniająco i uelastyczniająco na skórę, jest więc pożądanym kosmetykiem używanym po kąpieli na ciało. Olej migdałowy odpowiedni jest zarówno do skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Pomaga zwalczać stany zapalne, często jest więc wybierany przez osoby borykające się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy egzemą. Dzięki systematycznemu stosowaniu olejku migdałowego możemy spowolnić proces starzenia się skóry, przeciwdziałać powstawaniu rozstępów na skórze czy niwelować pierwsze zmarszczki. Od dawna olejek migdałowy z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków dla niemowląt, ponieważ jest bardzo łagodny i nie podrażnia nawet najbardziej delikatnej skóry. Olej ze słodkich migdałów znajduje swoje zastosowanie także w przypadku pielęgnacji włosów i paznokci.

OLEJEK ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW – WŁAŚCIWOŚCI OLEJU

Olejek migdałowy posiada cały wachlarz zdrowotnych i upiększających właściwości. Świetnie radzi sobie z szorstką i przesuszoną skórą, łamliwymi i rozdwajającymi się paznokciami oraz puszącymi się, łamliwymi włosami. Przede wszystkim olejek ceniony jest za swoje właściwości nawilżające i szybką wchłanialność. Za te właściwości olejku migdałowego odpowiedzialne są sole mineralne, witaminy z grupy A, B, D i E, proteiny oraz magnez.

Olejek migdałowy warto stosować z wielu względów. Po pierwsze świetnie nawilża i koi suchą, nawet atopową skórę. Przy swojej konsystencji i tłustej powłoce świetnie się rozprowadza, pozostawiając ochronną warstwę na skórze. Dzięki stosowaniu olejku na skórę, staje się ona bardziej odżywiona, pełna blasku i witalności. Olejek świetnie sobie radzi z podrażnieniami skóry, opóźnia starzenie się i pozostawia skórę jedwabiście gładką i pięknie pachnącą. Trudno jest spisać wszystkie zalety tej oleistej substancji, warto jednak pamiętać, że jej zalety doceniane były już w starożytności.

olejek migdałowy

OLEJEK ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW – JAK W WARUNKACH DOMOWYCH WYKORZYSTAĆ POTENCJAŁ OLEJU?

Kobiety, zwłaszcza te spodziewające się potomstwa, narażone są na rozstępy. Masaż olejkiem miejsca dotkniętego zmianami pozwoli spłycić istniejące rozstępy i zapobiec powstawaniu nowych. Przed masażem warto zrobić peeling w miejscach dotkniętych problemem, a następnie na dłonie nalać sporą ilość olejku migdałowego i zacząć go wklepywać w jeszcze wilgotną skórę. Olejek należy rozprowadzać kolistymi, energicznymi ruchami, powodując że skóra w tych miejscach stanie się mocno ciepła. Taki masaż poprawia ukrwienie skóry, uelastycznia ją, powoduje spłycenie rozstępów. Systematyczne masowanie za pomocą olejku migdałowego po około dwóch miesiącach powinno przynieść świetne rezultaty.

Z olejku migdałowego można również w warunkach domowych stworzyć świetną maskę na sińce pod oczami. Wystarczy zmieszać go z dwiema łyżeczkami naturalnego miodu i łyżeczką tłustego mleka. Tak uzyskaną substancję należy wklepać pod oczy od strony zewnętrznej oka, do wewnątrz. Taki zabieg należy powtarzać każdego wieczoru, co spowoduje znacznie mniejszą widoczność sińców, dzięki lepszej cyrkulacji krwi w skórze pod oczami.

Olejek znajdzie także zastosowanie jako peeling do twarzy. Wystarczy w tym celu wymieszać go z mieloną kawą, bądź cukrem i masować taką papką skórę około 5 minut. Po zabiegu spłukujemy ciało wodą, pozbywając się martwego naskórka, bez obawy wysuszenia skóry.

Olejek migdałowy świetnie sprawdzi się także jako odżywczy balsam do ust. Żeby go przygotować, wystarczy wymieszać olejek z jedną łyżką płynnego miodu. Tak połączone składniki odstawiamy na około 30 minut. Po odstaniu substancję nakładamy na usta i pozostawiamy na kwadrans. Nadmiar balsamu po tym czasie wystarczy wytrzeć chusteczką. Taki odżywczy balsam pozwala przywrócić wargom miękkość i kolor. To nawilżenie uchroni także usta przed wiatrem, zimnem czy ostrym słońcem. Żeby cieszyć się gładkimi stopami, wsmaruj olejek migdałowy w stopy przed snem. Dzięki takiemu ekspresowemu działaniu skóra na stopach staje się miękka i miła w dotyku.

 

Polecane produkty:
No make up
Niedoskonałości skóry

‹ Powrót

Comments are closed here.

SKLEP ONLINE