Noble Health

Blog

Jak polepszyć wzrok? Poznaj sprawdzone sposoby!

Jak polepszyć wzrok

Zastanawiasz się, co jest dobre na oczy i jak poprawić wzrok? Sprawdź, co zrobić, aby uniknąć kłopotów z widzeniem i wyostrzyć jeden z najważniejszych zmysłów.

Od 2000 roku w każdy drugi czwartek października obchodzony jest Światowy Dzień Wzroku. To dobra okazja, aby zastanowić się nad tym, jak polepszyć wzrok i ostrość widzenia. Twoje oczy są zaczerwienione, podrażnione, pieką i nadmiernie łzawią? Nadszedł czas, aby to zmienić za pomocą diety!

Dieta na wzrok

Zdrowe oczy są oznaką dobrego funkcjonowania całego organizmu. Kiedy pojawiają się problemy ze wzrokiem, sięgamy po krople do oczu, które najczęściej działają tylko doraźnie. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na jakość naszego widzenia. Aby nastąpiła poprawa wzroku, warto zacząć od racjonalnego żywienia. Dobra dieta na wzrok powinna charakteryzować się bogactwem witamin i minerałów, zawartych głównie w owocach i warzywach. Aby zachować zdrowie oczu na dłużej, należy ograniczyć ilość spożywanych cukrów oraz kwasów tłuszczowych trans, które nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko zwyrodnienia plamki zółtej oka. Tłuste wędliny i mięso warto zamienić na chudy drób, ponieważ tłuszcze nasycone mogą pogorszyć kondycję naczyń krwionośnych siatkówki oka. Warto jeść też więcej ryb (łososia, tuńczyka, makreli), które zawierają kwasy omega-3 i chronią przed schorzeniami oczu, występującymi najczęściej w podeszłym wieku.

Witaminy na poprawę wzroku

Bardzo często niedobory określonych składników odżywczych mogą prowadzić do dysfunkcji narządu wzroku. Tak dzieje się, kiedy w organizmie zabraknie witaminy A (beta-karotenu), która zwalcza wolne rodniki oraz odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki. Jej zbyt mała ilość w organizmie prowadzi nawet do obniżonej ostrości widzenia (kurza ślepota), a jej wszelkie niedobory mogą być przyczyną zespołu suchego oka. Beta-karoten znajdziemy przede wszystkim w marchewce, warzywach o ciemnych liściach, pomidorach oraz brzoskwiniach. Aby został jednak odpowiednio przyswojony przez ściany jelita cienkiego, konieczna jest pomoc witaminy E. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, pestkach dyni i słonecznika, orzechach i nasionach sezamu. W procesie widzenia ważną rolę odgrywa również witamina C – niezbędna do odpowiedniej syntezy kolagenu, który zapewnia trwałość naczyniom krwionośnym oka i regeneruje rogówkę. Niedobór witaminy C powoduje kruchość naczyń, a w efekcie wylewy i krwotoki podspojówkowe, które uszkadzają wzrok. Tę witaminę znajdziemy w cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, porzeczkach i truskawkach. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć witamin z grupy B, które łagodzą przemęczenie oczu, poprawiają pracę nerwu wzrokowego oraz ostrość widzenia. Witaminy te znajdziemy w pieczywie razowym i pełnoziarnistym, w kaszy, brązowym ryżu oraz płatkach zbożowych.

Jak poprawić ostrość widzenia?

Dla naszego organizmu bardzo ważne są przeciwutleniacze, które chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, na trwałe uszkadzających również wzrok. Substancje, które pomogą poprawić ostrość widzenia znajdziemy w szpinaku, brokułach i zielonej sałacie. Odpowiednia dawka antyoksydantów to szansa na to, że wzmocnimy oczy, spowolnimy starzenie się siatkówki, zapobiegniemy chorobom oczu i zapewnimy im prawidłowe funkcjonowanie przez długi czas. Warto również uzupełnić niedobory luteiny – żółtego barwnika roślinnego, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie siatkówki oraz zapobiega degradacji plamki żółtej oka. Luteina skutecznie ochrania oczy przed działaniem promieniowania ultrafioletowego, a jej źródłem są zielone oraz pomarańczowe owoce i warzywa.

Jak polepszyć wzrok sposoby

Minerały dla zdrowych oczu

Selen, cynk i miedź to minerały, których nie może zabraknąć w diecie dla zdrowia oczu. Cynk, zawarty w jajkach, pieczywie pełnoziarnistym i rybach, bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której widzimy po zmierzchu. Selen, którego źródłem są owoce morza, kiełki pszenicy, czosnek i cebula, ma właściwości antyoksydacyjne, a miedź obecna w orzechach i awokado zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka. Nieoceninym sojusznikiem w walce o poprawę wzroku są jagody i borówki, które w swoim składzie zawierają kilkanaście rodzajów antocyjanów, czyli związków poprawiających elastyczność naczyń włosowatych i regenerujących enzymy oka, uszkadzane przez wolne rodniki. Dzięki nim gałka oczna jest lepiej ukrwiona. Dodatkowo borówka działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, dlatego jest polecana w szczególności przy zapaleniu spojówek.

Jeżeli chcesz kompleksowo zadbać o swoje oczy, sięgnij po sprawdzone suplementy diety. Wybierając produkty Noble Health będziesz mieć pewność, że Twoja dieta zostanie uzupełniona o potrzebne witaminy i minerały, a sokoli wzrok pozwoli Ci mieć oko na nasze wszystkie nowości!

Produkty rekomendowane:
Provital Activ+
Witamina C

‹ Powrót

Comments are closed here.

SKLEP ONLINE