Strona główna » Dlaczego warto świętować Dzień Marchewki?
dzień marchewki

Dlaczego warto świętować Dzień Marchewki?

Nie ukrywamy, że takie dni jak dzisiejszy lubimy szczególnie! Dziś świętujemy bowiem jeden z najbardziej smacznych, jak i zdrowych dni w roku – Dzień Marchewki! To warzywo swoimi właściwościami i wielorakim zastosowaniem zasłużyło na swoje święto jak żadne inne!

Marchewka, a konkretnie jej korzeń zawiera wiele cennych substancji: białko, witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, żelazo, jod czy miedź. Ale marchewka jest szczególnie znana z dużej zawartości witaminy A, która wspomaga ludzki wzrok. Oprócz tego każda kobieta doceni fakt, że witamina A ma pozytywny wpływ na skórę – pomaga bowiem wygładzić zmarszczki. Ale to nie koniec zalet marchwi. Marchewka reguluje pracę żołądka i pomaga utrzymać zdrowie wątroby. Witaminy B2 i B6 biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, natomiast witamina K wspomaga procesy gojenia skóry i zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Marchewka to również duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Żelazo – ważny składnik hemoglobiny – jest z kolei niezbędne do regeneracji komórek i pomaga redukować uczucie zmęczenia. Dla osób dbających o linię istotne będzie również to, że marchewka jest niskokaloryczna.

Witaminy dla rodziny w żelkach

Suplement dla całej rodziny w formie żelek uzupełniający dietę w witaminy i minerały

Kup teraz

Marchewkę możesz jeść na surowo, jak również w postaci smażonej czy duszonej. Możesz spożywać sok z marchwi, przeciery czy przetwory, ale możesz pokusić się też np. o marchewkowe ciasto. Poniżej prezentujemy Ci nasze niecodzienne pomysły na Dzień Marchewki!

dzień marchewki marchew witaminy

Pizza na marchewkowym spodzie

1 spora marchewka
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki mąki gryczanej
przyprawy (według uznania)

Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj mąkę i przyprawy z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z marchewkową masą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Marchewkową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 20 minut. Gotowy spód posmaruj łyżką koncentratu pomidorowego i ułóż ulubione dodatki. Zapiekaj jeszcze 10 minut.

Marchewkowy koktajl

2 marchewki
2 pomarańcze
250 mg kurkumy w proszku
1 szklanka wody (250 ml)

Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Umyj marchewki i pokrój na kilka mniejszych części, co ułatwi późniejsze ich połączenie z innymi składnikami. Gdy już marchewkę umieścisz w blenderze, dodaj szklankę wody, wyciśnięty sok z pomarańczy i łyżeczkę kurkumy. Wszystko miksuj ze sobą aż do momentu uzyskania jednolitej masy, a później najlepiej spożyj na czczo.


Marchewkowe ciasto

dzień marchewki ciasto marchewkowe

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki startych na tarce marchewek
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Zmiksuj jajka z cukrem, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W czasie miksowania, dodawaj olej i mąkę. Tak zrobione ciasto połącz z marchewką i drobno posiekanymi orzechami włoskimi, wymieszaj i wyłóż do lekko natłuszczonej wcześniej foremki. Włóż foremkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut. Jeśli wolisz, zamiast cukru możesz wykorzystać kilka łyżeczek miodu. Ciasto możesz spożywać samo lub np. posypane cukrem pudrem.

Maseczka z marchewki z kolagenem

2 soczyste marchewki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Kolagenu w proszku z Witaminą C
1 łyżeczka gęstego, naturalnego jogurtu

Marchewki zetrzyj na tarce. Wymieszaj z resztą składników, nałóż na twarz na 15 minut. Zmyj letnią wodą.

Sok marchwiowy, marchewkowe ciasto czy surowy korzeń. Warto pamiętać w swoim menu o marchewce, nieważne w jakiej formie i nie tylko, kiedy świętujesz Dzień Marchewki.

media o nas