Strona główna » Dlaczego warto jeść śniadanie?
zdrowe śniadanie

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wiele osób wciąż jednak zapomina o jego zjedzeniu. Ile z Was nadal kojarzy śniadanie z kanapkami lub owsianką?

Jeśli jesteście znudzone jedzeniem cały czas tego samego na śniadanie lub nie jecie ich w ogóle to mamy dla Was dobrą wiadomość – nie musi tak być!

Hydrodren

Kapsułki wspierające oczyszczanie organizmu i uwalnianie nadmiaru zgromadzonej wody

Kup teraz

Śniadanie na diecie

Warto pamiętać o tym, że śniadanie na diecie jest niezbędne. Da Wam energię na cały poranek i sprawi, że unikniecie skoków glukozy we krwi. Jedząc zdrowe śniadania zmniejszy się również Wasza chęć na słodycze oraz ochota na podjadanie. Dodatkowo poprawi się Wasza wydajność fizyczna oraz psychiczna. Na dietetyczne śniadanie świetnie sprawdzi się owsianka z dodatkami suszonych lub świeżych owoców, omlety w wersjach słodkich i wytrawnych oraz muffinki. Śniadanie powinno być pełnowartościowe i co ważne smaczne. Nie należy zapominać również o tym, że jemy oczami. Kierujcie się też starym przysłowiem: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.

Co zrobić na śniadanie?

Jak często zadajecie sobie to pytanie? Rano przede wszystkim liczy się czas! Nikt nie chciałby wstawać kilka godzin wcześniej, aby przygotować posiłek. Doskonałą propozycją na zdrowe śniadanie są muffinki. Sprawdzą się świetnie zarówno w słonej, jak i w słodkiej wersji. Są szybkie w przygotowaniu i nawet dzieci zjedzą tak pyszne śniadanie.
Jajeczne muffiny

Składniki:

  • 4 jajka
  • Odrobina mleka
  • Papryka
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 5 plastrów szynki
  • Pieczarki
  • Przyprawy wedle uznania

Szynkę, pieczarki, ser oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy je w foremkach do pieczenia muffinek. Przygotowujemy masę jajeczną. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę mleka oraz przyprawy. Masą jajeczną zalewamy wcześniej przygotowane produkty. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 min. Pamiętajcie, że przepis możecie dowolnie modyfikować. Bazą tego przepisu są jajka, ale możecie dodać dowolnie wybrane warzywa lub np. zrezygnować z pieczarek.

Get Slim Morning & Night

System na dzień i na noc z ekstraktem z zielonej herbaty wspomagającym spalanie tłuszczu

Kup teraz

Śniadaniowe ciekawostki ze świata

Jak dobrze wiadomo, co kraj to obyczaj. Tak też jest w tym przypadku. W Polsce na śniadanie najczęściej jemy kanapki, owsiankę lub jajecznicę. A jak to wygląda w innych częściach świata?

dietetyczne śniadanie

Francuzi najczęściej wybierają bagietkę lub croissant, a do tego oczywiście kawę z mlekiem.

W Wielkiej Brytanii królują jajka, fasola, boczek, kiełbaski oraz muffiny.

Rosjanie jedzą placuszki z sera oraz bliny z dodatkiem dżemów, najczęściej popijane kefirem.

USA słynie z małych puchatych naleśników, czyli pankejków podawanych najczęściej z syropem klonowym oraz owocami.

Meksyk wyróżnia się pikantnymi śniadaniami na bazie wołowiny z dodatkami sera oraz fasoli.

Japończycy najczęściej spożywają tofu oraz rybę w sosie sojowym.

Jeśli chcecie spróbować czegoś innego warto wybrać się na Dominikanę! Na śniadanie podawane są tam gotowane zielone banany z dodatkiem masła, salami i sera polane czekoladą.

media o nas