Noble Health

Blog

Czarny czosnek i jego właściwości

czarny czosnek

Czarny czosnek wytwarzany jest w sposób całkowicie naturalny. Główki czosnku umieszcza się w specjalnym piecu, gdzie, pod wpływem wysokiej temperatury, zachodzi reakcja Maillarda. Taki proces może trwać nawet trzy miesiące, a po tym czasie otrzymujemy czarne główki czosnku, charakteryzujące się dużą kleistością oraz miękkością.

Dzięki takiej obróbce czosnku, substancje aktywne zawarte w roślinie stają się łatwiej przyswajalne przez organizm, a jego substancje odżywcze wnikają głębiej. Czarny czosnek znany i ceniony był już w starożytnych czasach. Wierzono, że jest receptą na długowieczność, a jego regularne zażywanie zapewnia nawet nieśmiertelność. Biały czosnek charakteryzuje się ostrym smakiem, podczas gdy ten poddany obróbce cieplnej ma słodkawy waniliowo-śliwkowy smak i zapach. Czarny czosnek wywodzi się z kuchni koreańskiej, a obecnie zdobył ogromną popularność w USA. Koreańczycy i Tajowie do dnia dzisiejszego używają czarnego czosnku do przyrządzania wielu potraw.

Czarny czosnek – wartości odżywcze

W czarnym czosnku zidentyfikowano aż dziewięćdziesiąt osiem związków chemicznych. Najważniejszymi składnikami czosnku są aminokwasy, związki siarkoorganiczne, sacharydy oraz lipidy. Bogactwo składników bioaktywnych (związki fenolowe, organiczne związki siarki, alkaloidy, karboliny i melanoidyny) stawiają czarny czosnek na wysokim miejscu wśród odżywczych i leczniczych substancji. Czarny czosnek to cenne źródło potasu i magnezu, siarki, żelaza i cynku, a do tego tiaminy i kwasu askorbinowego. Mówiąc o korzystnym działaniu czarnego czosnku, należy jednak w pierwszej kolejności wymienić rewelacyjne działanie czarnego czosnku przy infekcjach bakteryjnych, infekcjach dróg moczowych, przy biegunkach bakteryjnych, a także gruźlicy. To wszechstronny środek działający wzmacniająco na cały nasz organizm.

Czarny czosnek – jego cenne właściwości

Czarny czosnek ceniony jest przede wszystkim za działanie:

  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwmiażdżycowe
  • obniżające ciśnienie krwi
  • zmniejszające objawy dławicy piersiowej
  • budujące odporność w stanach przeziębień
  • odżywiające skórę, włosy i paznokcie
  • przeciwutleniające
  • przeciwcukrzycowe
  • przeciwalergiczne
  • hipolipidemiczne
  • hipocholesterolemiczne

Czarny czosnek buduje odporność naszego organizmu, zwiększając jednocześnie jego wydolność. Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu roślina ta świetnie sobie radzi z wolnymi rodnikami. Czarny czosnek polecany jest jako odżywcze uzupełnienie codziennej diety. Szacuje się, iż poddany obróbce cieplnej czosnek ma kilkukrotnie więcej właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem 18 aminokwasów, witaminy B, a także witaminy C. Allicyna zawarta w czarnym czosnku usuwa nadmiar lipidów, obniża zły cholesterol, dobrze wpływa na regulację ciśnienia krwi, dzięki czemu ceniona jest także przy chorobach krążenia.

Czarny czosnek możemy spożywać, jako przyprawę do przyrządzanych dań. Może być on smażony na oleju lub bezpośrednio może być dodany do dań, uprzednio posiekany. Wyśmienicie wzbogaca smak potraw takich jak: pizza, makarony, potrawy ryżowe. Idealnie słodko wyrazisty smak współgra z bakłażanem, wędzonką, kiełbasą, potrawami z grilla, czekoladą, chili, imbirem i świeżymi ziołami.

czarny czosnek właściwości

Jak spożywać czarny czosnek, by zaaplikować sobie najwięcej wartości odżywczych?

Czarny czosnek najlepiej spożywać na czczo. Oprócz wymienionych wyżej właściwości jest także doskonały na problemy związane z astmą, a także alergią. Udrażnia drogi oddechowe przy przeziębieniu, pomaga przy zapaleniu migdałków, zapaleniu zatok i wielu innych problemach związanych z chorobami układu oddechowego.

Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, sosów, zup. Idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi. Przechowujemy czarny czosnek w torebce foliowej lub w szklanym słoiku, najlepiej w temperaturze pokojowej. Czarny czosnek występuje także pod postacią kapsułek suplementacyjnych. Wystarczy dziennie zażyć do dwóch kapsułek czarnego czosnku, by po paru miesiącach cieszyć się lepszym samopoczuciem.

Regularne spożywanie rośliny jest kluczowe do osiągnięcia optymalnych efektów. Czarny czosnek jest niezwykle popularny w krajach Środkowego Wschodu, w krajach śródziemnomorskich, Indiach, a także w Chinach. Dopiero ostatnio zaczął podbijać rynek europejski.

Czy czarny czosnek można wyprodukować w swoim domu?

Nie jest to niemożliwe, ale nie jest to także łatwe zadanie. Cały proces pozyskiwania czarnego czosnku wymaga dyscypliny i uwagi. Staranne kontrolowanie temperatury i wysokiej wilgotności przez kilka długich tygodni. Po schłodzeniu, należy szczelnie zamknąć nasz produkt w plastikowe torebki lub przełożyć do szklanych słoików. Dopiero tak przygotowany czarny czosnek może leżakować kilka miesięcy w temperaturze pokojowej. Należy także bacznie pilnować tego, by przy samodzielnym wytwarzaniu czarnego czosnku nie rozwinęły się niebezpieczne dla zdrowia bakterie i grzyby, co w pożądanej wilgotności wcale nie jest wyjątkiem. Biorąc to wszystko pod uwagę, warto rozważyć stosowanie gotowych suplementów z czarnym czosnkiem.

‹ Powrót

Comments are closed here.

SKLEP ONLINE