Noble Health

Blog

Bezglutenowe rogale, smak który zapamiętasz na długo

rogale bezglutenowe

Kto nie zna smaku rogali, ten wiele traci. Delikatne ciasto z nadzieniem pełnym białego maku, orzechów i bakalii.

Ten wspaniały przysmak wprost rozpływa się w ustach i zachwyca absolutnie wszystkich łasuchów. Chyba nie ma równie pysznych rogalików, które mają aż tylu zwolenników. Smak rogali uzależnia i znany jest w każdym zakątku Polski. A co jeśli masz ogromną ochotę na przepysznego rogala, a jesteś uczulona na gluten? Mam dla Ciebie świetną wiadomość! Dzięki paru trikom wyczarujesz we własnym domu te pyszne rogale własnoręcznie. Dzięki bezglutenowym zamiennikom dodanym do wypieku, będziesz mogła rozsmakowywać się w tych pysznościach bez obawy, że ci zaszkodzą.

Składniki na ciasto:

  • 280 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Składniki na nadzienie:

  • 50 g białego maku (może też być zwykły) bez glutenu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka suszonych fig i daktyli
  • garść skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Tak wymieszane drożdże pozostawiamy na kilka minut. Następnie ucieramy jaja z cukrem, dolewając pozostałą część mleka, masło, śmietanę, łyżkę cukru waniliowego, mąkę, oraz nasze odstawione, wcześniej przygotowane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, tak by powstała gęsta masa. Masę odstawiamy i przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

bezglutenowe rogale

Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Mak gotujemy w mleku, odsączamy, mielimy przez maszynkę. Bakalie zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i również mielimy. Całość ucieramy z cukrem pudrem, śmietaną i cukrem waniliowym na gładką masę.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Odstawione ciasto, które powinno podwoić swoją objętość, dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy, nadając jej kształt koła. Koło dzielimy ostrym nożem na osiem trójkątów (kroimy tak, jak kroi się pizzę). Na każdy trójkąt (na część tą szerszą) nakładamy łyżeczkę przygotowanego nadzienia z makiem i zwijamy w stronę części węższej. Tak samo robimy z każdym trójkątem. Przygotowane w ten sposób rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem jaja. To samo robimy z drugą połową naszego ciasta.

Pieczenie:
Rogale trzymamy w piekarniku z termoobiegiem około 25 minut. Po tym czasie, gdy rogaliki są już pięknie zrumienione, wyjmujemy je i pozwalamy ostygnąć.

Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki lukru ze sobą mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie każdy rogalik, za pomocą silikonowego pędzelka. Wierzch rogalików posypujemy rozkruszonymi orzechami.
Rogale gotowe! Są tak pyszne, że znikają z talerza w błyskawicznym czasie. Wbrew pozorom wcale nie są pracochłonne, zważywszy na to, że nadzienie możemy zrobić dzień wcześniej, dzieląc tym samym czas naszej pracy. Gwarantuję, że nie tylko bezglutenowcy będą prosić o dokładkę.

Smacznego!

Polecane produkty:
Produkty bezglutenowe

‹ Powrót

Comments are closed here.

SKLEP ONLINE