Strona główna » 6 SPOSOBÓW NA CHLEB BEZGLUTENOWY
pieczywo bezglutenowe

6 SPOSOBÓW NA CHLEB BEZGLUTENOWY

W dzisiejszych czasach, gdy nietolerancja na gluten dotyka coraz większej ilości osób, szukamy wciąż nowych przepisów na pieczywo, które nam nie zaszkodzi.

Sprawdzamy gotowe mieszanki bezglutenowe i wybieramy dla siebie te najlepsze. Wybór na rynku jest już całkiem spory, możemy przebierać zatem w ulubionych smakach i sposobach na wypiekanie pieczywa. Poniżej podzielę się z Tobą sposobami, które przetestowałam i stosuję w swojej kuchni, używając gotowej mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba z Noble Health. Niezależnie od preferowanego smaku chlebka, który wybierzesz możesz użyć mieszanki na kilka poniższych sposobów. Każdy upieczony chleb zachwyci Cię smakiem i na pewno nie poprzestaniesz na jednorazowej przygodzie z tymi mieszankami.

1. CHLEB BEZGLUTENOWY ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI
Mieszankę do wypieku wsyp do miski żaroodpornej, dodaj 21 g świeżych drożdży i dobrze wymieszaj. Do masy dolej ok. 310 ml letniej wody. Mieszaj całość przez około 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania gładkiej masy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 35 – 40 stopni Celsjusza i pozostaw w piekarniku do wyrośnięcia przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, powoli wymieszaj i wlej całość do formy do pieczenia. Następnie odstaw w ciepłe miejsce i pozwól rosnąć przez 60 min, a następnie piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

2. CHLEB BEZGLUTENOWY Z SUCHYMI DROŻDŻAMI
W przypadku użycia drożdży suchych do wypieku naszego chlebka bezglutenowego, postępujemy jak wyżej, z tą różnicą, że zamiast świeżych drożdży, dodajemy drożdże suche. Zamiast 21 g drożdży świeżych, wsypujemy 5 g drożdży w proszku, suchych. W pozostałych czynnościach postępujemy tak samo, jak przy sposobie pierwszym.

Koktajl wspomagający redukcję masy ciała

Suplement wspomagający utrzymanie prawidłowej masy ciała o smaku czarnej porzeczki

Kup teraz

3. CHLEB BEZGLUTENOWY Z DODATKIEM SODY
Jeśli chcesz wiedzieć w czym tkwi sekret dłuższej świeżości wypiekanego pieczywa, to zdradzę Ci go właśnie teraz. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym i chrupkim chlebkiem przez dłuższy czas, dodaj do swojego przepisu sodę oczyszczoną. Wystarczy 1 łyżeczka tego proszku dodana do masy do wypieku chleba, by nasze pieczywo dłużej cieszyło nas świeżym smakiem. Dodaj sodę do suchych składników, a dalej postępuj zgodnie z przepisem na opakowaniu mieszanki do wypieku. Wiele osób nie wyobraża sobie upieczenia chleba bez dodatku sody. Kto wie? może będziesz jedną z nich.

chleb bezglutenowy

4. CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE
gotowa mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego
100 ml zakwasu ryżowego
5 g suchych drożdży
210 ml letniej wody
Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 35 – 40 stopni Celsjusza. Pozostaw do rośnięcia przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, powoli wymieszaj i przelej do formy do wypieku chleba. Odstaw w ciepłe miejsce i pozwól rosnąć przez 60 minut, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę.

5. CHLEB BEZGLUTENOWY Z DODATKIEM ZIÓŁ
Jeśli tak jak ja lubisz aromat ziół, dodaj do gotowej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego zioła. Ja dodaję 2 łyżki mieszanych ziół, w tym prowansalskich, oregano, tymianku, majeranku, lubczyku, kopru i pietruszki. Następnie postępuje jak wyżej – stosując się do przepisu na opakowaniu mieszanki. Zapach upieczonego chleba z dodatkiem ziół jest obłędny i z pewnością zachwyci Twoją rodzinę. Co więcej zioła mają wiele cennych składników odżywczych, więc dodatkowo wspomagasz swój organizm. Czy może być coś wspanialszego od łączenia pysznego smaku ze zdrowiem?

Koktajl malinowy oczyszczający

Owocowy koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn o smaku malinowym

Kup teraz

6. CHLEB BEZGLUTENOWY PO WŁOSKU
Pragniesz przenieść się smakiem swojego pieczywa do słonecznej Italii? Nic prostszego. Do składników, których użyjesz do upieczenia chleba bezglutenowego dodaj suszone pomidory i oliwki. Im więcej dodasz, tym mocniejszy aromat tych produktów uzyskasz w smaku chleba. Tak przygotowane pieczywo z pewnością zachwyci miłośników włoskich smaków. Pamiętaj, że przy komponowaniu ulubionych smaków ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia. Dalej postępuj wedle wskazówek na opakowaniu mieszanki bezglutenowej, której używasz do wypieku chleba.

media o nas